Ordföranden har ordet

Under det gångna året, har verksamheten flutet på, trots en kraftig nergång av avlossade skott. Vi var per den 1/10 365 medlemmar, varav ett 40-tal ungdomar. Även om skyttet gått ner kraftigt, så består medlemsantalet. Detta är positivt, då många föreningar, även tappar många av sina medlemmar. Vi får hoppas att vi får tillbaka våran köpkraft inom snar framtid. Handlarna har börjat förstå att de inte får sälja så mycket med dagens priser.

Vi har under 2024 fortsatt med att rusta upp skjutbanan. Det är flera pågående projekt som t. ex rådjursbanan, skeetbanan, sportingbanan ”Ekorren” och trapbanan. Skjutpaviljongen på 300- metersbanan och dränering av hela långbanan är färdigt och får anses vara avbockat på to do-listan. Tyvärr har det inte blivit något ökat intresse för den banan, men det ligger väl i tiden då intresset för långhållsskyttet minskat i hela landet.

Projektet med rådjursbanan blev lite mer omfattande än vad det från början var tänkt. Nu är det ny förvall, förstärkt blindering, då banan numer är besiktigad och godkänd för klass 1. Både skjutkur och målhus har fått samma gröna färg som övriga banan. Syllarna under rälsen har bytts ut och det har kommit ett gruslager bakom förvallen samt inne i maskinhuset och där vagnen vänder. Där har vi även ny takplåt. Ungdomarna från vfg har arbetat med att bygga vall runtom hela rådjursbanan, rensat från rötter och fått till ett fall, så nu finns det bra möjligheter till eventuella fältskyttestationer. Skjutkuren kommer att byggas ut med 3 meter bakåt, för att där kunna ha en launch, ungefär som på älgbanan. Dock inte lika flådig. Vi förlänger även framåt för en bullerdämpande tunnel. Vi väntar dock på byggtillstånd från kommunen för utbyggnaden. Det skjutbåset med betongbänken har byggts om till ett handikappanpassat skjutbås med höj- och sänkbar skjutbänk. Nya plastmattor i samtliga bås. Det ska även ljudisoleras i handikapp utrymmet. Det kommer även ny belysning i alla skjutbås samt i maskinhuset. I förlängningen ska vi lägga på ett jordlager  och så gräs.

Trapbanan ska förses med tak över skjutplatserna. Då vi vill ha en panoramasikt, utan stolpar i vägen går det åt kraftiga balkar i framkant. Vi har fått fundament att gräva ner som vi kan fästa stålkonstruktionen i. Dessa har Topiro varit behjälpliga med Drive i västra jära har sponsrat med stålbalkar och även plåten till 300 metern. Svetsservis hjälper oss att svetsa ihop balkarna så att det blir hållfast, vilket behövs då det blir ett spann på 15 m. Resten av bygget läggs till 2025.

På compacsportingen har vi fyllt ut och planerat för skjutplatser och ”hagen” framför dem. Vi har avvecklat banan nere vid 300-metern och flyttat upp samtliga kastare till ”ekorren” som nu har tolv kastare. Vi kommer göra 2-4 skjutprogram och ha tre rader med skjutplatser på olika avstånd. Detta sörjer för stor variation

Vad gäller compacen uppe på containern kommer även den att få fler kastare. Vi hade även ett färdigt trallgolv som passar till ena sidan av trallen, så bredden på skjutplatsen ökas med 4 meter. Resterande del får komma när vi har virke att färdigställa den till ett 40 fot långt trädäck med räcke och inbyggda skjutbegränsare.

Skeetbanan har nu höga skydds- och bullervallar runt om. Hela banan flyttas 4 meter utåt och de nya kastarna installeras. Dessa drivs med 12- volt batterier, vilka laddas med solcell. Hela skeeten byggs helt efter tävlingsreglemente med timer och lampor mm. Nya plattor att stå på. De gamla kommer att användas på ”ekorren”. Bakom plattorna blir det en grusgång så slipper plattorna köras sönder vid duvleveranser. Vi behöver även dressa med jord och så gräs.

Inskjutningen har försetts med en pipkylare och vi har ett fläktsystem viket ska blåsa bort eventuell mirageflimmer över piporna. Vi har även ett par medlemmar som har tagit på sig ansvar för denna banan. De ska fixa till plåtarna så det blir mera ordning där.

När det gäller klubbhuset, är det ett ständigt pågående projekt. Vi har under året tilläggsisolerat med 15 cm ull på loftet, medlem som fixat gratis. Vi har även en medlem som har sponsrat med ca 70 000 kr till tre elektroniska luftgevärstavlor och tre vapen med kikare, vilka sitter i den stora lokalen. Vi har även sökt och fått bidrag till att byta ut all belysning till moderna led- armaturer. Merparten av skjutbanan är numera belyst med led. Rummet utanför vapenkasunen har isolerats och skall få dubbla lager gips. Vi har klinkers som skall läggas in där. Även väggarna kommer att kaklas. Vi kommer även att få hyllor dit. Det kommer att bli ett fint förvaringsutrymme. Toaletten har fått ett element och en extra stor spegel och ny spolknapp. Det är draget nya elledningar för att fördela belastningen på olika grupper t.ex mikrougnarna och bänkbelysning. Två medlemmar jobbade en hel kväll med detta. På utsidan har vi färdigställt altangolvet. Tanken är att vi behöver byta ut det gamla plasttaket och komplettera där det saknas tak idag. Det är finansieringen som bestämmer när. Runt stor del av huset anläggs det rabbatter vilka försetts och kommer förses med växter sponsrade av Nyströms trädgård i Axamo. Tanken är att dessa rabatter ska vara självbevattnande med regnvatten från hela taket. Även mot vallen till skeetbanan finns det planterade växter av olika sorter.

Vi har även under året skrivit ett avtal med Jägarnas Riksförbund och är numera provbana åt dem. Svenska jägareförbundet var inte intresserade av att dela provverksamheten med riksjägarna, så nu gör vi alla prov i jrf:s regi. Vi är dock fortfarande medlem i svenska jägareförbundet.

Vi kommer att förlänga vårt avtal med polismyndigheten. Vi har ett bra samarbete med dem och de trivs på vår bana.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *